Wil je al lang leren duiken? Niet twijfelen, gewoon doen!

Eigenlijk fascineerde duiken me altijd al op een of andere manier, maar nooit had ik erover nagedacht om er zelf mee te beginnen. Tot ik van mijn lief een Padi Open Water Diver-opleiding cadeau kreeg en ik écht kon beginnen leren duiken…

Verloop van een PADI duikopleiding

Ongeveer een jaar geleden startte ik met mijn PADI Open Water Diver opleiding. De opleiding gaat van start met drie zwembadsessies (5 modules) en een schriftelijk examen. Dit examen vindt plaats voor één van de zwembadsessies. Daarna volgen er twee buitensessies (4 modules). Afsluiten kan je optioneel nog met een extra buitensessie. Je legt de afspraken hiervoor zelf vast en je bent volledig vrij in je keuze van data. Lukt het niet om de lessen achtereenvolgend in te plannen? Geen enkel probleem. Zo lang er niet meer dan drie maanden zit tussen de zwembad- en de buitensessies, is er geen probleem. Indien dit wél het geval zou zijn, moet je een tune up volgen om terug bij de les te komen.

Waar & hoe leren duiken?

Ik koos ervoor om te leren duiken bij DiveAdventures. DiveAdventures is een PADI 5* IDC en daarmee officieel het grootste PADI duikcentrum van België. Zij trainen wekelijks in Zwembad Ieperman in Wilrijk op dinsdagavond en in Sint-Katelijne-Waver op donderdagavond. De buitenwaterduiken gaan door op zaterdagvoormiddag en in de zomermaanden ook op woensdagavond in De Nekker. Je dient altijd ruim op voorhand aanwezig te zijn, zowel bij de zwembad- als bij de buitensessies.

Bij de zwembadsessies wordt eerst iedereen voorzien van het nodige materiaal. Daarna draagt ieder zijn of haar gerief naar de afgesproken plek rond het zwembad en is het de bedoeling dat je zelf alles optuigt, uiteraard met de nodige begeleiding. Tegen dat je helemaal ingepakt en aangekleed bent, is er ook weer wat tijd voorbij. 

Dit is écht iets voor mij!

Ik dacht dat we tijdens de eerste les heel basic dingen zouden doen, maar we gingen eigenlijk al meteen over tot actie! De belangrijkste beginselen rond duiken werd toegelicht en we deden verschillende oefeningen zoals het masker halfvol laten lopen en weer klaren en je drijfvermogen leren controleren. Daarnaast werden er ook veiligheidsprocedures aangeleerd. Na mijn eerste duikles had ik een heel goed en energiek gevoel! Ik wist dat dit echt iets voor mij was en had er écht van genoten.

Ook de daaropvolgende lessen gingen goed. Ik had het persoonlijk wel een beetje moeilijk met de klik te maken om met mijn neus onder water te gaan zonder deze dicht te knijpen. Dat was echt iets wat ik gewoon moest worden. Dus de oefening om mijn masker te klaren, ging wel iets moeizamer dan de anderen. Algemeen bekeken was ik wel zeer tevreden over de zwembadsessies en heb ik echt snel en veel geleerd.

Schriftelijk examen doen

Het schriftelijk examen is precies zoals het vooraf wordt toegelicht. Je krijgt bij aanvang van je cursus een boekje dat je helemaal moet kennen. Per hoofdstuk zijn er oefenvragen en deze zijn net hetzelfde als die op het examen. Je komt dus niets nieuws of onverwachts tegen. Bijna onmogelijk om niet te slagen als je het boek goed hebt doorgenomen!

Eerste duik in open water

Mijn eerste buitensessie vond gelukkig plaats op een iets zonnigere dag. Dat maakt het toch iets makkelijker om je buiten uit te kleden en vooral, na het duiken weer aan te kleden. Mijn eerste buitensessie ging niet goed. Ik had erg veel problemen met het klaren en kreeg zelfs last van een bloedneus. Ik ben moeten stoppen want het was niet veilig voor mijn oren. Als je blijft verder duiken met pijn aan je oren, heb je onder andere kans dat je trommelvlies scheurt, of erger. Ik wilde het risico dus niet nemen. Ik kreeg de tip om de volgende keer ‘Aerinaze’ een halfuur voor het duiken in te nemen. Dit zou helpen om te klaren. Ik maakte een nieuwe afspraak voor mijn eerste buitenduik en vertrok weer…

Tweede poging. Ook dit ging heel erg moeizaam. Ik had weer enorm veel pijn in mijn rechteroor en voelde echt dat het niet ok was. Gelukkig was de instructeur heel begripvol en kwam hij mee terug naar de oppervlakte. We bespraken even de mogelijkheden en ik mocht de les afwerken, maar dan minder diep. Ik kon mijn modules afmaken en moest nog maar één keer terugkomen voor de overige modules. De pijn ging echter niet over en mijn neus bleef bloeden. We zijn naar de spoed gereden om alles toch eens te laten nakijken. Op de spoed vonden ze niet meteen iets ernstigs, maar ik moest toch even opletten. 

Eindelijk geslaagd!

Ik ging toch een week later alweer terug voor de laatste buitensessie. De tijd begon namelijk te dringen want we hadden een duikreis naar Bonaire geboekt en die kwam plots wel héél dichtbij. De laatste les ging goed en ik behaalde mijn brevet! Zo blij als een kermisvogeltje 🙂 Tijdens de tweede buitensessie dien je pasfoto’s mee te brengen zodat je PADI-kaart officieel aangevraagd kan worden. Je krijgt meteen een geldige, maar tijdelijke kaart mee. De echte laat nog wel een aantal weken op zich wachten. Maar wij konden helemaal gerust, voorbereid en mét Open Water Diver-brevet op vakantie naar Bonaire vertrekken!

Wil je meer weten over de opleiding? Of over DiveAdventures waar ik de opleiding genoten heb? Stuur ons een berichtje!

Deel dit artikel